Trzy rocznikowe edycje zabutelkowane przez Gordon & MacPhail Whisky dla włoskiego importera Giuseppe Meregalli z siedzibą w Mediolanie, czekają na nowy dom w naszym Dom Whisky Online
Port Ellen 1971 (Bottled 1990) Gordon & MacPhail / 40%/ 0,75l
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-24500-Port-Ellen…
Port Ellen Distillery produkowała whisky w latach 1825-1929. W 1967 roku po generalnym remoncie wznowiła produkcję, jednak nie oparła się kryzysowi w branży lat 70. i w 1983 roku destylowała po raz ostatni (Port Ellen była najmniejszą z trzech gorzelni DCL na wyspie Islay). W latach 90. Port Ellen był jedną z najczęściej wymienianych whisky w ofertach niezależnych rozlewni, co dziś można jedynie wspomnieć z rozrzewnieniem. Prezentowany tu Port Ellen 1971 butelkowany był w 1990 roku. W 2017 roku koncern Diageo zapowiedział remont i wznowienie produkcji w destylarniach Port Ellen i Brora.
Aromat: słona bryza, torfowy dym, wilgotna wełna, wędzone mięsa i owoce morza, skórka cytrynowa, orzechy włoskie, biały pieprz, ślady strużyn ołówkowych i lakieru do drewna.
Smak: morska sól i torfowy dym, wanilia, toffi, marcepan, solone orzechy, skórka cytrynowa, grapefruity, biały pieprz, trawa cytrynowa, nuty lukrecji i dębu.
Finisz: dość długi, trawiasto-dymny, z nutami cytryn, prażonych orzechów, trawy cytrynowej, pieprzu i dębu.
Caol Ila 1974 (Bottled 1989) Gordon & MacPhail / 40%/ 0,75l
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-24713-Caol-Ila…
Caol Ila to największa destylarnia na wyspie Islay, wyposażona w 3 pary alembików produkuje rocznie 6,5 mln litrów destylatu. W ostatnim czasie roczna globalna sprzedaż tamtejszego single malta przekroczyła 600 tys. butelek, co jest sporym sukcesem, jako że pierwsza oficjalna edycja trafiła na rynek dopiero w 2002 roku. Niezależni wydawcy zawsze chętnie włączali Caol Ilę do swych ofert; prezentowana tu Caol Ila 1974 Vintage starzona była przez około 15 lat w magazynach Gordon & MacPhail w Elgin.
Aromat: torfowy dym, proch strzelniczy, wiejska zagroda, olej silnikowy, wilgotne siano, słona bryza, karmel, wanilia, mleczna czekolada, jabłka, gruszki, skórka cytrynowa i garstka świeżych ziół.
Smak: słodko-dymny, lekko woskowaty, toffi, karmel z solą, wanilia, skórka cytrynowa i pomarańczowa, prażone orzeszki ziemne, biały pieprz, nuty kakao i mięty.
Finisz: dość długi, z nutami torfowego dymu, solanki, mieszanki ziołowej, białego pierzu, tytoniu i dębu.
Ardbeg 1976 (Bottled 1990) Gordon & MacPhail / 40%/ 0,75l
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-24712-Ardbeg-1976…
Trudno dziś uwierzyć, że przed ćwierć wiekiem Ardbeg Distillery walczyła o przetrwanie wykorzystując frakcję swych skromnych mocy produkcyjnych i gdyby nie przejęcie jej w 1997 roku przez Glenmorangie plc być może odeszła by do historii. Destylarnię założył w 1815 roku John McDougall. Jej nazwa jest transkrypcją gaelickiego „ad bheag” co oznacza „małe wzgórze”. Gorzelnia zbankrutowała w 1835 roku, a w 1922 wróciła do rodziny założycielskiej, która zarządzała nią do 1959 roku, czyli do powstania spółki Ardbeg Distillery Ltd. W latach 60. i 70. popyt na dymno-torfową whisky wzrósł i Ardbeg pracował na pełnych obrotach.
Aromat: dymno-szpitalny, morskie wodorosty, skórka cytrynowa, jabłka, herbata lapsang souchong, trawa cytrynowa, lukrecja, kamfora, ślady oleju napędowego i powiew słonej bryzy.
Smak: torfowy dym, cytryny, grapefruity, karmel z solą, biały pieprz, trawa cytrynowa, lukrecja, likier miętowy, prażone migdały, nuty jodyny i dębu.
Finisz: dość długi, z nutami torfowego dymu, skórki cytrynowej, wędzonych owoców morza, białego pieprzu, imbiru i dębu.
#domwhiskyonline #domwhiskyreda #wejherowska67 #warszawa #krucza1622 #wrocław #rzeźnicza28 #springbank #rarewhisky #whiskyshop #luxuryspiritsshop #whiskyporn #whiskylove #whiskylover #białykruk #collectiblewhisky #whiskycollector #maszwybór #gordonmacphail #ardbeg #caolila #portellen