Whisky z destylarni Kariuzawa zawsze budzi emocje. Ta najmniejsza japońska gorzelnia rozpoczęła produkcję w 1955 roku i słyneła z produkcji wyśmienitej whisky.
Niestety w 2000 roku produkcja została wstrzymana, a w 2011 roku destylarnie definitywnie zamknięto. W zakładzie używano wyłącznie jęczmienia odmiany Golden Promise, a destylaty leżakowały głównie w beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso. Kariuzawa 27 letnia została zestawiona z destylatów pochodzących z czterech beczek z roczników 1981, 1982, 1983 oraz 1984. Butelkowana była w październiku 2011 roku, w naturalnej mocy 59,1%. Wydano zaledwie 1500 butelek tej wyjątkowej whisky.
Aromat: potężny z nutami wiśni, dżemu jeżynowego, pieczonego jabłka, prażonych migdałów, sherry, drewna, suszonej figi, eukaliptusa, humusu i igieł sosnowych
Smak: intensywny i rozgrzewający z nutami sherry, palonego cukru, prażonych orzechów laskowych, czekolady deserowej, pomarańczy, pieprzu, tytoniu i herbaty
Finisz; długi, rozgrzewający z akcentami ziół, pikantnych przypraw, słodyczy i sherry