15.10.2018
Nowy bourbon do degustacji we Wrocławiu.
Woodford Reserve Master’s Collection Cherry Wood Smoked Barley/ 45,2% – W XIX wieku, w miejscu gdzie dziś pracuje Woodford Reserve Distillery znajdowała się gorzelnia rodziny Pepper. To tam Oscar Pepper i James C. Crow przeprowadzili dziesiątki eksperymentów, którym bourbon zawdzięcza swój dzisiejszy charakter. To tam narodziły się przełomowe dla bourbona techniki kwaśnego zacieru i kultywacji drożdży stamtąd też pochodzi rekomendacja starzenia destylatu w dębowych, wypalonych od środka beczkach. Seria Master’s Collection Woodford Reserve Distillery oddaje hołd pionierom gatunku poprzez coroczne edycje unikatowych whiskey (debiutowała w 2005 roku bourbonem Four Grain). Dwunasta edycja przyniosła bourbona wydestylowanego z zacieru o 30%. zwartości jęczmiennego słodu. Co więcej, w procesie słodowania wykorzystano drewno wiśniowe.
Aromat: delikatnie dymny, karmel, brązowy cukier, konfitura wiśniowa, jeżyny, prażone orzeszki, nuty żywicy sosnowej i nadpalonej dębiny.
Smak: prażone orzechy i migdały, wiśnie w czekoladzie, wędzone śliwki, karmel, szczypta pieprzu, delikatne nuty skóry i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami karmelu, kakao w proszku, dżemu wiśniowego i dębu.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul.Wejherowska 67.