12.11.2022

Nowy bourbon do degustacji we Wrocławiu

315182485_1452518898602705_7861450085434566178_n
Springbrook Adirondack High Rye Bourbon /43%/ – Springbrook Farm Distillery ma siedzibę w Queensbury w stanie Nowy Jork, u podnóża gór Adirondack. Zakład rozpoczął destylację latem 2014 roku i obecnie produkuje wódkę, gin, likiery oraz bourbon i rye whiskey. Produkcja bazuje na lokalnie uprawianym zbożu, które pokrywa zapotrzebowania gorzelni w 75%. Woda używana w procesie produkcyjnym pochodzi z gór Adirondack i doprowadzana jest systemem drewnianych rur z końca XVIII wieku. Adirondack High Rye Bourbon destylowany jest w miedzianym alembiku z zacieru o „wysokiej zawartości żyta” (firma nie ujawnia szczegółów) i starzony przez co najmniej dwa lata. Debiutował w 2016 roku i natychmiast zdobył srebrny medal podczas New York State International Spirits Competition.
 
Aromat: słodko-owocowy, wanilia, karmel, jabłka, brzoskwinie, rodzynki, ślady kakao i dębu.
 
Smak: lekko spirytusowy, wanilia, toffi, ciasteczka maślane, skórka pomarańczowa, delikatne nuty żyta i dębu.
 
Finisz: średnio długi, z nutami grzanki z żytniego chleba, wanilii, karmelu i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepach stacjonarnych we Wrocławiu, Redzie lub Warszawie:
 
 
Springbrook Farm Distillery sits in Queensbury, New York, at the foothill of Adirondack Mountains. Distillation started in the summer of 2014 and the current product line includes vodka, gin, moonshine, bourbon and rye whiskey. Springbrook Hollow Farm uses about 75% grains grown in the state and pure spring water that comes from Adirondacks and is delivered via wooden pipeline, which has been used since the town was established. Adirondack High Rye Bourbon is distilled in a custom copper pot still from mash of high rye content (the company does not reveal the details) and aged for about two years. It was introduced in 2016 and scored silver medal at the New York State International Spirits Competition.
 
Nose: sweet and fruity, vanilla, caramel, apples, peaches, raisins, hints of cocoa powder and oak.
 
Palate: slightly spirity, vanilla, toffee, butter cookies, orange peel, touch of rye spice and delicate oaky bitterness.
 
Finish: medium long, with notes of toasted rye bread, vanilla, caramel and oak.
 
#domwhisky #whiskybar #czekamywdomu #wrocław #rzeźnicza28 #bourbon #springbrook