Wild Turkey 13 years old, Father And Son Limited Edition /43%/ – Wild Turkey Father and Son jest przedsięwzięciem rodzinnym, efektem współpracy Jimmy’ego i Eddiego Russellów, sprawujących obecnie wspólnie obowiązki mistrzów destylacji Wild Turkey.
Jimmy zwany „Buddą Bourbona” pracuje w Wild Turkey od 1954 roku i jest osobą najdłużej piastującą podobne stanowisko na świecie. Jego syn Eddie piął się po szczeblach kariery od 1981 roku, by w 2015 awansować na stanowisko mistrza destylacji. Jak widać, połączona rodzinna kariera przekroczyła niedawno stulecie. Wild Turkey Father and Son, limitowana edycja 13-letniego bourbona, ukazała się w 2020 roku i przeznaczona jest do sprzedaży w sieci Travel Retail oraz na rynku eksportowym. Bourbon Wild Turkey destylowany jest z zacieru złożonego w 75% kukurydzy, 13% żyta i 12% zesłodowanego jęczmienia, a selekcji beczek do tej edycji dokonali „ojciec i syn”.
Aromat: wyprażony dąb, karmel, miód, wanilia, koper włoski, lukrecja, jagody, cynamon, świeżo zmielona kawa, cynamon, nuty goździków, tytoniu i suszonych ziół.
Smak: bogaty, budyń waniliowy, miód, toffi, gorzka czekolada, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, lukrecja, skórka pomarańczowa, brzoskwinie, wiśnie, tytoń i dąb.
Finisz: długi, z nutami karmelu, miodu, lukrecji, mieszanki ziołowej, dżemu z gorzkich pomarańczy, tytoniu i dębu.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepach stacjonarnych w Warszawie, Redzie lub Wrocławiu:
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-27446-Wild-Turkey…
#domwhisky #whiskybar #czekamywdomu #jastrzębiagóra #wildturkey #bourbon