13.10.2022

Nowości do degustacji we Wrocławiu

292208577_791960332059831_3345687416383129206_n
Octomore 13.2 i 13.3
 Octomore 5 years old, Edition:13.2 Super Heavily Peated (137.3 ppm) /58,3%/ – Wczesną jesienią 2022 roku otrzymaliśmy trzynastą edycję Octomore’a. Znalazły się w niej trzy 5-letnie whisky, z których prezentowana tu 13.2 została wyprodukowana z tej samej partii słodowanego jęczmienia, którą wykorzystano w 13.1. – destylacja 2016 w 100% ze szkockiego jęczmienia (odmiana Concerto) zebranego rok wcześniej i słodowanego do poziomu koncentracji związków fenolu 137,3 ppm. O ile w procesie maturacji wydania 13.1 wykorzystano wyłącznie beczki po bourbonie pierwszego napełnienia, prezentowany tu Octomore 13.2 starzony był w świeżych beczkach po sherry Oloroso typu butt, pochodzących z bodegi Fernando de Castilla z siedzibą w Jerez. Octomore 13.1 i 13.2 stwarzają niepowtarzalną okazję do porównawczej degustacji i oceny wpływu różnych beczek na paletę tej intensywnie dymnej whisky.
Aromat: bogaty, wonny torfowy dym, morska bryza, prażone orzechy, mleczna czekolada, likier pomarańczowy, rodzynki, gruszki, kantalupa, cynamon, goździki, nuty tytoniu i skóry.
Smak: torfowy dym, skórka pomarańczowa w czekoladzie, suszone morele, rodzynki, zadymione śliwki i orzechy, szczypta czarnego pieprzu, nuty skóry, sherry i dębu.
Finisz: długi, z nutami torfowego dymu, morskiej soli, prażonych orzechów i migdałów, suszonych owoców, sherry i dębu.
Octomore 5 years old, Edition:13.3 Super Heavily Peated (129,3 ppm) /61,1%/ – Single malt Octomore debiutował w 2008 roku i natychmiast osiągnął kultowy status. Jest on destylowany z jęczmienia o koncentracji związków fenolu od 80 do ponad 200 ppm. W 2015 przekroczono granicę 250 ppm (Octomore 06.3, 258 ppm), a zaledwie dwa lata później pokonano pułap 300 ppm). Whisky doświadcza corocznych limitowanych edycji, trzynasta seria trafiła na rynek wczesną jesienią 2022 roku. Prezentowana tu jej trzecia odsłona, to whisky wydestylowana w 2016 roku w 100% z jęczmienia Concerto pochodzącego z farmy Octomore, zebranego rok wcześniej i słodowanego z koncentracją związków fenolu 129,3 ppm. W procesie maturacji wykorzystano beczki z amerykańskiego dębu (pierwsze napełnienie) oraz beczki z dębu europejskiego (drugie napełnienie) pochodzące od producentów francuskich (region Rivesaltes) i hiszpańskich (Ribera del Duero).
Aromat: dymno-owocowy, jęczmienny słód, jabłka, morele, agrest, melon spadziowy, eukaliptus, geranium, marcepan, ciasteczka imbirowe i ślady potpourri.
Smak: torfowy dym, jęczmienny słód, miód, karmel, marcepan, kandyzowana skórka cytrynowa, wiórki kokosowe, nugat, biskwity, wyprażony dąb i popiół z cygara.
Finisz: długi, słodko-dymny, z nutami miodu, marcepan, kandyzowanych skórek cytrusów, brzoskwiń, gruszek i dębu.
Edycje można nabyć w Dom Whisky Online lub w sklepach stacjonarnych w Redzie, Warszawie lub Wrocławiu: https://sklep-domwhisky.pl/search.php?text=octomore+13+super
 
#domwhisky #whiskybar #czekamywdomu #wrocław #wroclove #rzeźnicza28