21.12.2021

Nowość do degustacji w Sopocie

268505948_896839671192407_3759397678442284433_n
Akashi White Oak Meisei Japanese Blended Whisky /40%/ – Eigashima Shuzo to firma założona w 1919 roku, co czyniłoby z niej najstarszą wytwórnię whisky w Japonii, starszą nawet od Yamazaki (1923). Jednak Eigashima Shuzo to przede wszystkim producent sake i shochu. Ich pierwsza whisky słodowa pojawiła się na rynku dopiero w 2007 roku, czyli prawie sto lat po założeniu firmy. Destylarnia White Oak, dedykowana whisky w ramach Eigashima Shuzo, zbudowana została w 1984 roku w miejscowości Akashi w prefekturze Hyogo. Po eksperymentach z różnymi poziomami zatorfowienia słodu, w chwili obecnej destylarnia opiera produkcję na lekko torfowanym słodzie (5 ppm). Produkowana tu whisky dojrzewa w magazynach na terenie destylarni, nad brzegiem cieśniny Akashi, dzielącej wyspy Honshu i Awaji. Akashi White Oak Meïsei to whisky mieszana, złożona w 45% z whisky słodowej dojrzewanej w beczkach po burbonie. Słowo „meïsei” oznacza po japońsku sławę, celebrytę.
 
Aromat: Delikatny, z akcentami wanilii, dębiny i owoców.
Smak: Waniliowo słodki, z akcentami korzennymi, dębiną i ciastem biszkoptowym.
Finisz: Średnio długi, wytrawny.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepach stacjonarnych w Redzie, Warszawie lub Wrocławiu:
#domwhisky #sopot #grunwaldzka1 #whiskybar #czekamywdomu #japanesewhisky #blendedwhisky