07.09.2023

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

371971785_330165469365041_2252979196304483602_n
Edradour Ballechin 13 years old, (2023 Release) Batch #001 /54,9%/ – Ballechin Distillery została zbudowana w 1810 roku w Perthshire przez grupę miejscowych rolników. Był to mały zakład, o mocach produkcyjnych około 90 tys. litrów destylatu rocznie. Ballechin destylował po raz ostatni w 1927 roku, a ostatnie beczki whisky zniknęły z magazynu sześć lat później. Signatory Vintage Whisky Co., która zakupiła Edradoura w 2002 roku natychmiast rozpoczęła destylację niewielkich ilości whisky ze słodu o koncentracji związków fenolu 50ppm; w 2006 roku odnotuje on debiut rynkowy jako Ballechin. Prezentowana tu Ballechin 13-years, Batch # 001, trafiła na rynek w kwietniu 2023 zestawiona z destylatów starzonych w beczkach z dębu amerykańskiego (ex-bourbon) i europejskiego (ex-Oloroso sherry) i butelkowana z mocą beczki (54,9% abv) bez filtracji na zimno.
 
Aromat: delikatne nuty sherry, torfowy dym, ślad przypalonej gumy, śliwki, ciemne winogrona, agrest, rodzynki i sułtanki, miód wrzosowy, toffi, nuty pieprzu i dębu.
 
Smak: torfowy dym, gorzka czekolada, miód, rodzynki, suszone śliwki i morele, zesta pomarańczowa, solone orzechy, goździki, biały pieprz, odrobina fenkułu i dębowych tanin.
 
Finisz: dość długi, z nutami torfowego dymu, gorzkiej czekolady, suszu owocowego, solonych orzechów, ziela angielskiego, pieprzu i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepie stacjonarnym w Redzie, Warszawie lub Wrocławiu: Zamów teraz
 
#domwhisky #jastrzębiagóra #ballechin #whiskybar #czekamywdomu