27.09.2022

Japońska nowość do degustacji we Wrocławiu

309321133_684958786602600_1116678239232185217_n

Kanekou Okinawa Whisky /43%/ – Kanekou to unikatowa blended whisky produkowana przez Shinzato Distillery z siedzibą na Okinawie. Ta najstarsza destylarnia Okinawie (rok założenia 1846) należy obecnie do Naoya Shinzato, przedstawiciela siódmej generacji rodu sprawującego funkcję mistrza kupażu. Kanekou jest kupażem trzech rodzajów whisky – single malt, whisky pszenicznej oraz ryżowej (Ryukyu). Dwie pierwsze starzone były przez okres trzech lat w dębie amerykańskim, zaś Ryukyu przez osiem lat w beczkach po sherry (ta ostatnia odbywa maturację wyłącznie w tropikalnym klimacie Okinawy). Marka należy do Shin Group, spółki powstałej w 2012 roku z misją promocji „unikatowych japońskich napojów alkoholowych”. W 2021 roku Kanekou Okinawa whisky zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition w San Francisco.

Aromat: owocowy, ananasy, pomarańcze, banany, maślany croissant, krem waniliowy, toffi, nuty kandyzowanego imbiru i dębu.

Smak: owocowy, delikatnie mineralny, pomarańcze, mandarynki, babka bananowa, karmel, wanilia, cynamon, imbir, nuty lukrecji i dębu.

Finisz: średnio długi, z nutami owoców tropikalnych, wanilii, karmelu, odrobiną słodkich przypraw i dębu.

Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepie stacjonarnym w Redzie, Warszawie lub Wrocławiu:
#wrocław #rzeźnicza28 #whiskybar #domwhisky #cekamywdomu #japanesewhisky