28.11.2017

Wrocławska nowość

24169768_1506246912745663_702565466_o

Tomatin Cù Bòcan 2005 Vintage / 50% – Cù Bòcan, delikatnie dymno-torfowa wersja single malta Tomatin, debiutował w 2013 roku. Jej nazwa odnosi się do legendarnego psiska rodem z piekieł, które przez wieki nękało mieszkańców wioski Tomatin. Jak twierdzi dyrektor handlowy firmy, produkcję destylatu o torfowym profilu rozpoczęto w 2005 roku z myślą wykorzystania jej do kupażowanych na miejscu blendów. Maturacja przyniosła rezultaty znacznie powyżej oczekiwań i edycję single malta uznano za konieczność. Cù Bòcan 2005 Vintage to whisky starzona w beczkach po bourbonie i po sherry i butelkowana w 2016 roku bez filtracji na zimno z zawartością alkoholu 50% w edycji limitowanej do 11400 butelek.

Aromat: mleczne krówki, jabłka w polewie toffi i miód wzbogacone odrobiną wanilii, a w tle odległa woń wypalanych wrzosowisk. Po chwili czekolada z papryczką chili, syrop cytrynowy i ulotny ślad wędzonki.

Smak: wata cukrowa i słodki sok z brzozy uzupełnione subtelną nutą torfowego dymu i oddechem ziemi. Gorzka czekolada, korzenne przyprawy i gotowane owoce przywołują wspomnienie świątecznych wypieków.

Finisz: bogaty i zrównoważony, kombinacja owocowej słodyczy i torfowego dymu.

Edycję nabyć można w Dom Whisky Online i w Redzie, ul. Wejherowska 67.
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-13192-Tomatin-Cu-Bocan-2005-Vintage-50-0-7l.html)