28.08.2017

Włoska nowość w Warszawie

21170772_1426251287411893_464133801_o
PUNI Whisky Nero / 43% – Puni Distillery, pierwsza gorzelnia we Włoszech produkująca whisky, to inwestycja rodziny Ebensperger z 2010 roku. W lutym 2012 destylowała po raz pierwszy, a trzy lata później zaoferowała pierwszą whisky. Zakład nosi nazwę przepływającej opodal rzeki i wyposażony w jedną parę małych alembików może wyprodukować ok. 80 tys. litrów destylatu rocznie. Ebenspergerowie twierdzą, że nie próbują kopiować szkockich single maltów i destylują według własnej formuły, która obok słodowanego jęczmienia wymienia słodowaną pszenicę i żyto, choć w 2016 roku podjęto próbę destylacji wyłącznie z jęczmiennego słodu. Puni Nero debiutował w 2016 roku, jako trzecia po Alba i Nova propozycja destylarni. Whisky starzona była przez trzy lata w beczkach po pinot noir z południowego Tyrolu, a edycja składała się z 3 tys. butelek.
 
Aromat: świeży i owocowy, czerwone porzeczki, śliwki, dżem truskawkowy, płatki śniadaniowe, ślady wanilii i miodu, i nutka trawy cytrynowej.
 
Smak: łagodny i dość słodki, dżem z mieszanych owoców jagodowych, wanilia, toffi, szczypta białego pieprzu i ślad dębu.
 
Finisz: dość długi, z nutami wanilii, karmelu i w mniejszym stopniu pieprzu i dębu.
 
zamów butelkę w Dom Whisky Online lub kup w Redzie, przy Wejherowskiej 67