18.05.2017

Trzy odsłony Tomatin w Jastrzębiej Górze

1kj

W Jastrzębiej Górze szczęście chodzi trójkami.
Dziś mamy aż trzy nowości do degustacji od Tomatin Distillery:

Tomatin Distillery produkuje whisky od 1897 roku. Wieloletnia rozbudowa zakończona w 1974 roku uczyniła ją największą gorzelnią słodową w Szkocji, ale też przyczyniła się do jej upadku – ogromny potencjał w połączeniu z kryzysem w branży lat 80. doprowadziły do bankructwa. W 1986 rokuwłaścicielami Tomatina zostały dwie japońskie spółki, Takara Shuzo i Okura & Co. Po zredukowaniu o połowę mocy produkcyjnych zakład rozpoczął produkcję whisky dla firm kupażujących. Dopiero w nowym stuleciu skoncentrował się na edycjach single malt oferując ich szeroką gamę.

Tomatin 2002, 14 years old Cabernet Sauvignon Finish /46% – to limitowana edycja (2436 butelek) z roku 2016 – whisky destylowana była w styczniu 2002 i spędziła pierwsze 9 lat w beczkach po bourbonie, a kolejnych 5 w beczkach po Cabernecie Sauvignon. Trunek butelkowano bez filtracji na zimno, z zawartością alkoholu 46%.

Aromat: owocowy, z wyraźnymi nutami winnymi, rodzynki, suszone borówki, maliny, mleczna czekolada, karmel, cynamon, goździki i odrobina imbiru.

Smak: bogaty, słodko-pikantny, wiśnie, rodzynki, banany, kandyzowana skórka pomarańczowa, karmel, miód, imbir, ziele angielskie i ślad wyprażonej dębiny.

Finisz: długi i kojący, z nutami czerwonych owoców, kakao, cynamonu i dębu.

Tomatin 14 years old Port Casks / 46% – ta edycja finiszowana była przez co najmniej rok w beczkach po porto i debiutowała w 2014 roku jako Port Wood Finish. Dwa lata później Tomatin bardzo uatrakcyjnił prezentację swych whisky, zarówno butelki, jak i etykiety, a prezentowana tu whisky zadebiutowała jako Port Casks. W tym też roku zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition.

Aromat: łagodny, maliny, śliwki, dżem z czarnych porzeczek, gorzkie pomarańcze, toffi, nuta marcepanu, biały pieprz i odrobina cynamonu.

Smak: owocowy, czarne porzeczki, truskawki, dżem z gorzkich pomarańczy, śliwki, migdały, bułeczki cynamonowe, biały pieprz, goździki i ślad dębu.

Finisz: długi, delikatnie orzechowy, śliwki, pomarańcze, mleczna czekolada i odrobina dębu.

Tomatin 2007, 9 years old Caribbean Rum Casks / 46% – to limitowana edycja (6600 butelek) z roku 2016 – whisky destylowana była w maju 2007, a 9-letni okres maturacji spędziła w beczkach po karaibskim rumie. Trunek butelkowano bez filtracji na zimno, z zawartością alkoholu 46%.

Aromat: słodki, owocowy, banany, orzechy kokosowe, ananasy, słodzony sok z limonki, krem waniliowy, miód, marcepan i szczypta cynamonu.

Smak: lekki i słodki, miód, wanilia, biała czekolada, ananasy, wiórki kokosowe, mango, ślady siana i dębu i odrobina gałki muszkatołowej.

Finisz: niezbyt długi, początkowo słodki, wkrótce przechodzi w gorzkawy i lekko trawiasty.

lub zamów butelki w Dom Whisky Online

https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-13189-Tomatin-2002-14-letni-Cabernet-Sauvignon-Finish-46-0-7l.html

https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12875-Tomatin-14-letni-Port-Casks-46-0-7l.html

https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-13191-Tomatin-2007-9-letni-Caribbean-Rum-Casks-Matured-46-0-7l.html