30.01.2019

Torfowa nowość do degustacji we Wrocławiu

50879394_600631067074990_3710852199010533376_n
Bruichladdich Port Charlotte 2011 Islay Barley Heavily Peated / 50% / – Bruichladdich Port Charlotte Islay Barley debiutował w 2014 roku, po sukcesie odniesionym rok wcześniej przez wersję Scottish Barley. Ideą właścicieli była replika stylu gorzelni Port Charlotte, która pracowała w bezpośrednim sąsiedztwie Bruichladdicha w latach 1829-1929. Zdołali oni przekonać 19 lokalnych farmerów do uprawy konkretnych odmian jęczmienia dla swego projektu. Port Charlotte 2011 Vintage wydestylowano z odmian Oxbridge i Publican pochodzących z farm Dunlossit, Sunderland i Kilchiaran; koncentracja związków fenolu w słodzie wynosiła 40ppm. Ponad 75% destylatu starzono w świeżych beczkach z amerykańskiego dębu, resztę w beczkach po winach Syrah i Merlot ponownego napełnienia. Whisky butelkowano w 2018 roku z zawartością alkoholu 50% i bez filtracji na zimno.
 
Aromat: torfowy dym, trochę smoły, wanilia, biała czekolada, brzoskwinie, skórka cytrynowa, winogrona, wiórki kokosowe, zielone jabłka i nutka kamfory.
 
Smak: torfowy dym i morska bryza, słone karmelki, wanilia, pieczone jabłka, kandyzowana skórka cytrynowa, biały pieprz i ślad dębu.
 
Finisz: dość długi, z nutami torfowego dymu, morskiej soli, wiórków kokosowych, tytoniu i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub Redzie, ul. Wejherowska 67.