03.08.2018

Torfowa nowość do degustacji w Warszawie i Jastrzębiej Górze

38273666_1774593452577673_4794948746779557888_n
The Balvenie 14 years old Peat Week (Distilled 2002) / 48,3% – Balvenie Distillery zbudowana przez Williama Granta opodal siostrzanej gorzelni Glenfiddich w 1892 roku, wyposażona jest obecnie w 11 alembików mogących wydestylować niemal 7 mln litrów alkoholu rocznie. Prezentowana tu edycja Peat Week jest ukłonem firmy w stronę torfu, którego… niemal nie używa. Kluczem do zagadki jest słowo „week (tydzień)”, który zakład dedykuje każdego roku produkcji destylatu o profilu dymno-torfowym. W procesie słodowania Balvenie wykorzystuje torf z Highlands, który nadaje whisky akcenty ziemne i drewniano-floralne w przeciwieństwie do torfu z wyspy Islay łączonego z nutami jodu, soli, muszli i morskich wodorostów. Słód wykazuje koncentrację związków fenolu na poziomie 30ppm. Prezentowany tu Balvenie Peat Week, wydestylowany w 2002 roku, starzony był w beczkach a amerykańskiego dębu przez 14 lat.
 
Aromat: zadymiony oddech ziemi, poszycie leśne, wilgotne siano, jabłka, gruszki, kandyzowana skórka cytrynowa, wanilia, miód, herbatniki, nuty tytoniu i dębu.
 
Smak: słodko-dymny, miód, toffi, wanilia, brązowy cukier, pieczone jabłka, dżem mirabelkowy, ślady pieprzu i cynamonu i odrobina popiołu.
 
Finisz: dość długi, połączenie słodyczy miodu, toffi i w mniejszym stopniu owoców z nutą korzennych przypraw owianych torfowym dymem.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online i sklepie w Redzie.