25.10.2017

Nowy Bunnahabhain do degustacji w Warszawie.

22833445_1474770045893350_386922889_o

Bunnahabhain Stiùiredair/ 46,3% – Distell Group, która przejęła w 2013 roku destylarnie należące do Burn Stewart – Deanston, Tobermory i Bunnahabhain – znacznie uatrakcyjniła ich ofertę handlową. Whisky butelkowane są bez filtracji na zimno i z zawartością alkoholu podniesioną do 46,3%. Stiùiredair to najnowsza propozycja Bunnahabhaina (lato 2017). Jest to młoda whisky wydestylowana z jęczmienia słodowanego bez udziału torfu, starzona w beczkach po sherry pierwszego i drugiego napełnienia i butelkowana bez określenia wieku. Ponoć ma ona częściowo zastąpić wersję 12-letnią, której podaż maleje z uwagi na brak wystarzonych destylatów. Stiùiredair oznacza w gaelickim „sternika”, czyli znak rozpoznawczy Bunnahabhaina.

Aromat: delikatne tony sherry, solone orzeszki, prażone kasztany, karmel, miód, gorzka czekolada, rodzynki, ślad skórki cytrynowej i lekki powiew morskiej bryzy.

Smak: lekko spirytusowy, biały pieprz, prażone kasztany, cappuccino, solone orzeszki, ślady cynamonu i goździków i nutka siana.

Finisz: średnio długi, słodowy, z nutami gorzkiej czekolady, prażonych orzeszków i słonej bryzy.

Edycja dostępna do nabycia w Dom Whisky Online i w Redzie, ul. Wejherowska 67.
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-14441-Bunnahabhain-Stiuireadair-46-3-0-7l.html)