10.10.2019

Nowy bourbon do degustacji w Sopocie

72470024_440911289888788_7843610816602439680_n
Wathen’s Single Barrel (Bottled 2013) / 47%/ – Wathen’s bourbon debiutował w latach 90. ubiegłego wieku tuż po przejęciu przez Charlesa W. Medleya od United Distillers gorzelni w Owensboro. Jego patronem jest rodzina produkująca whiskey w Kentucky już w latach 80. XVIII wieku, blisko spokrewniona z Medleyami. Częścią kontraktu było kilka tysięcy beczek bourbona, które Medley wykorzystał w edycjach Wathen’s Single Barrel do mniej więcej końca stulecia. Charles Medley nigdy nie wznowił destylacji i nie wiemy, która gorzelnia Kentucky związana jest z marką Wathen’s w XXI wieku, ponoć whiskey jest ciągle destylowana wg rodzinnej formuły: 77% kukurydzy, 10% żyta i 13% jęczmiennego słodu.
 
Aromat: wanilia, karmel, syrop klonowy, miód, skórka banana, jabłka, orzechy włoskie, gałka muszkatołowa, pieprz i wyprażony dąb.
 
Smak: wanilia, karmel, miód, grapefruity, dżem z gorzkich pomarańczy, prażone orzeszki, pieprz, szczypta cynamonu i goździków oraz nuty dębu.
 
Finisz: długi i dość pikantny, z nutami karmelu, wanilii, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i cynamonu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67