25.07.2018

Nowy bourbon do degustacji w Jastrzębiej Górze

37779885_1760620603974958_6929795106346106880_n
Bulleit Boubon Barrel Strength / 62,7%/ – Debiut bourbona Bulleit w 1987 roku to zasługa Toma Bulleita, praprawnuka Augustusa Bulleita, który opracował jego formułę około 1830 roku. W 1997 roku marka została przejęta przez Seagrama, a od 2001 jest częścią portfela Diageo. Bulleit to tzw. sourced bourbon (dopiero 14 marca 2017 roku świadkowaliśmy ceremonii uroczystego otwarcia Bulleit Distillery w Shelbyville w Kentucky). Wiemy, że do niedawna destylowała go Four Roses Distillery, kto jest obecnym producentem destylatu pozostaje tajemnicą. Jego formuła wymienia 68% kukurydzy, 28% żyta i 4% jęczmiennego słodu. Sprzedaż marki Bulleit rośnie w tempie nierealnym, od 35 tys. skrzynek w 2007 roku do 1,2 mln dziesięć lat później. Wersja Barrel Proof dołączyła do oferty wiosną 2016 roku i natychmiast zdobyła złoty medal podczas konkursu World Spirits Competition.
 
Aromat: sporo brązowego cukru i karmelu, pikantne tony żytnie, pieprz, gałka muszkatołowa, wanilia, miód, banany, ślady skóry i zwęglonego dębu.
 
Smak: słodko-pikantny, wanilia, toffi, mleczna czekolada, pieprz, cynamon, grzanka z żytniego chleba, skóra i dość silna goryczka dębu.
 
Finisz: długi z przewagą tonów pikantnych, karmel, wanilia, toffi, sporo pieprzu i cynamonu uzupełnionych goryczką dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online i sklepie w Redzie.