04.11.2016

Nowości we Wrocławiu…

14958531_1143014419068916_1904046824_n
Benromach 10 years old / 43% / 0,7l – to whisky single malt, zabutelkowana o mocy 43%, która przez 9 lat leżakowała w beczkach po bourbonie i sherry w stosunku 80% do 20%, a ostatni rok spędziła wyłącznie w beczkach po sherry.
 
Aromat: bogate aromaty sherry, czekolady z owocami i orzechami, delikatnych przypraw, zielonych jabłek i biszkoptów z odrobiną dymu torfowego.
 
Smak: soczyste nuty malin i jeżyn, sherry, delikatne nuty słodu i lekkie nuty dymu torfowego.
 
Finisz: ciepły z nutami owoców i przypraw, delikatnie dymny.
 
 
Benromach Peat Smoke (D. 2007, B. 2016) / 46% / 0,7l – Speyside nie jest regionem słynącym z produkcji torfowych i dymnych whisky, jednak gorzelnia Benromach eksperymentuje z takowymi od lat. Każdego roku produkuje niewielką ilość destylatu ze słodu, w którym związki fenolu przekraczają 50 ppm. Benromach Peat Smoke debiutował w 2007 roku i otrzymał bardzo pochlebne recenzje. Ta edycja destylowana była w 2007 i starzona w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia i oferowana z zawartością alkoholu 46%.
 
Aromat: dymny, słodki i owocowy, jabłka, śliwki, wanilia, płatki śniadaniowe, prażony dąb i nuta tytoniu.
 
Smak: przyjemnie zbalansowany, torfowy dym, owoce z sadu, wanilia, karmel, toffi i szczypta pieprzu.
 
Finisz: długi i kompleksowy, połączenie torfowiska, słodkich owoców i nieco pikantnych przypraw.