12.12.2017

Nowości w Jastrzębiej Górze.

25353148_1519973274706360_2026562746_o
Johnnie Walker Blenders’ Batch Espresso Roast / 43,2% – Johnnie Walker to chyba ostatnia whisky wymagająca wprowadzenia – od lat jest najpopularniejszą w swej kategorii z globalną roczną sprzedażą 17,4 mln skrzynek (2016). Aby utrzymać jej rynkowy prymat koncern Diageo w ostatnich latach zaproponował szereg nowych edycji, ostatnio w sierpniu 2017 podczas World Class Cocktail Competition odbywających się w Mexico City. Jedną z nowości był Blenders’ Batch Espresso Roast, kreacja odpowiedzialnej na kupaż Johnnie Walkera, Aimée Gibson i kawowego eksperta Jamesa Hoffmana. W formule użyto whisky wydestylowane z bardzo silnie prażonego słodu, a poszczególne komponenty starzone były w beczkach regenerowanych oraz w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia.
Aromat: sporo świeżo zmielonej kawy i gorzkiej czekolady, karmel, wanilia, prażone migdały, grzanka z masłem, nadwęglony dąb i ulotna nutka dymu.
 
Smak: bogaty, gorzka czekolada, espresso, crème brûlée, prażone migdały, lukrecja, ślad czarnych porzeczek i delikatna goryczka dębu.
 
Finisz: średnio długi, gorzko-słodki, z nutami kawy, gorzkiej czekolady, karmelu i wanilii.
Johnnie Walker Blenders’ Batch Rum Cask Finish / 40,8% – Od niepamiętnych czasów Johnnie Walker przewodzi statystykom sprzedaży szkockiej whisky, rok 2016 zamknął wynikiem 17,4 mln skrzynek. właściciel marki, koncern Diageo, zatrudnia 12 blenderów ustawicznie eksperymentujących z nowymi formami kupażu, by stale uatrakcyjniać ofertę Johnnie Walkera. Jedną z ostatnich edycji, zaprezentowaną w sierpniu 2017 podczas World Class Cocktail Competition odbywających się w Mexico City był Blenders’ Batch Rum Cask Finish. Whisky ta jest owocem 10. lat eksperymentów przeprowadzanych przez blendera Chrisa Clarka, wcześniej odpowiedzialnego za maturację rumów z portfela Diageo. Zestawiono ją przy udziale whisky pochodzących z regionów Speyside i z Lowlands, a finiszowa maturacja (ok. 6 miesięcy) odbyła się w beczkach po karaibskim rumie destylowanym w alembikach.
 
Aromat: słodki, owoce tropikalne, ananasy, banany, mango, polewa lukrowa, syrop złocisty, miód, ślady wanilii i cynamonu.
 
Smak: bogaty i słodki, wanilia, biała czekolada, ananasy, orzechy kokosowe, sułtanki, cynamon i subtelne nuty dębowe.
 
Finisz: średnio długi, początkowa słodycz ustępuje wkrótce goryczce dębu i suszonych ziół.
Edycje nabyć można w Dom Whisky Online lub w Redzie, ul. Wejherowska 67.