18.07.2017

Nowości do degustacji w Jastrzębiej Górze

20205943_1391042160932806_290121259_o

Bruichladdich Distillery The Laddie Eight, 8 years old / 50% – W ostatnich latach jesteśmy zasypywani edycjami whisky bez określenia wieku, często opatrzonymi gaelickimi nazwami i przywołującymi dawne podania i legendy. Prezentowany tu Bruichladdich czyni wyłom w panującym trendzie odwołując się do starych, dobrych standardów i oferując whisky 8-letnią z oznaczeniem 8 years old, gwarantując, że jej najmłodszy składnik starzony był przez tyle lat. The Laddie Eight to whisky starzona w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu i butelkowana z zawartością alkoholu 50%. Debiutowała wiosną 2016 roku w sieci Travel Retail.

Aromat: lekki i świeży, z delikatnymi nutami mineralnymi, zielone jabłka, grapefruity, siano, bukiet suchych kwiatów, skórka cytrynowa, wanilia, miód, ślad imbiru i powiew morskiej bryzy.

Smak: świeży, słodowy i lekko trawiasty, jabłka, brzoskwinie, wanilia, trawa cytrynowa, koper włoski, nieco pieprzu i imbiru, sałatka z morskich wodorostów, i ulotny ślad cytrusów.

Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, miodu, owoców z sadu, odrobiną dębu i morskiej soli.

 

Bruichladdich Distillery Islay Barley 2010 / 50% – Bruichladdich Islay Barley debiutował w 2011 roku. Była to zapowiedź serii Uber Provenance, whisky destylowana w 2004 roku z jęczmienia uprawianego na lokalnej farmie. Kolejne edycje oferowały whisky produkowane z ziarna dostarczonego przez parę małych, miejscowych farm, dopiero rok 2017 przyniósł „wydanie regionalne”, do którego produkcji dostarczyło jęczmień (odmiany Oxbridge i Optic) osiem farm: Coull. Cruach, Dunlossit, Island, Mulindry, Rockside, Starchmill i Sunderland. Whiskey destylowana w 2010 roku starzona była głównie w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia z niewielkim dodatkiem beczek po francuskich winach.

Aromat: floralny i nadmorski, wydmy porośnięte trawą, morska bryza, jabłka, agrest, brzoskwinie, brązowy cukier, wanilia, biały pieprz i trochę dębu.

Smak: świeży i wyrazisty, płatki śniadaniowe, wanilia, toffi, nugat orzechowy, trawa cytrynowa, jabłka, grapefruity, nuty pieprzu, imbiru i dębu.

Finisz: dość długi, wanilia, skórka pomarańczowa i cytrynowa, jabłka i lekki powiew morskiej bryzy.