18.01.2018

Nowość w Warszawie

26994648_1554360061267681_2099494891_n
Kilchoman Distillery Red Wine Cask Matured / 50% – Kilchoman Distillery rozpoczęła produkcję w 2005 roku, a jej właściciel Anthony Wills już zapowiedział niebagatelną rozbudowę. Na 2018 roku zaplanował instalację kolejnych sześciu kadzi zaciernych oraz dodatkowej pary alembików, co podniesie potencjał destylacyjny do 450 tys. litrów alkoholu rocznie. Kilchoman nie stroni od maturacji whisky w beczkach po różnych winach, po sukcesach z beczkami po sherry, porto, maderze i Sauternes Wills postawił na beczki po czerwonym portugalskim winie pochodzące od producenta w dolinie rzeki Douro. Whisky wydestylowana w 2012 roku spędziła w nich pięć lat, po czym butelkowana z zawartością alkoholu 50% trafiła na rynek w październiku 2017 w edycji limitowanej do 7 tys. butelek.
Aromat: znakomity balans pomiędzy torfowym dymem i czerwonymi jagodami, gruszki, mleczna czekolada, wanilia, eukaliptus, dąb i ślad popiołu cygara.
 
Smak: torfowy dym, dżem z mieszanych owoców jagodowych, gotowane gruszki, cynamon, krem czekoladowy, dąb i szczypta korzennych przypraw.
 
Finisz: długi i bogaty, czerwone jagody, torfowy dym, dąb i ślad tytoniu fajkowego.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.