30.01.2018

Nowość w Jastrzębiej Górze

26982426_1747501581949474_1573679706_o
Benromach Triple Distilled (D.2009, B.2017) / 50% – W 1993 roku należąca do rodziny Urquhart spółka Gordon & MacPhail odkupiła od koncernu United Distillers gorzelnię Benromach i pięć lat później wznowiła w niej destylację. Praktycznie od pierwszego dnia Urquhartowie eksperymentują z różnymi formami destylacji i maturacji i nieustannie rozszerzają ofertę handlową Benromacha. Po edycjach Heavily Peated, Organic i kilku „finiszach”, późnym latem 2017 Benromach zaproponował wersję Triple Distilled. Whisky wydestylowana trzykrotnie w 2009 roku spędziła osiem lat w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, butelkowana zaś była z zawartością alkoholu 50% w edycji liczącej 15600 butelek.
 
Aromat: świeży i delikatny, cytryny, limonki, gruszki, truskawki, wanilia, miód, płatki śniadaniowe, ślad siana i nieśmiała nutka torfowego dymu.
 
Smak: słodowy, delikatnie woskowy, wanilia, miód, grapefruity, kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa, biały pieprz, czekolada, ślady tytoniu i torfowego dymu.
 
Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, skórki cytrynowej, delikatną pikanterią korzennych przypraw i odrobiną dymu. 
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.