Monkey Shoulder Smokey Monkey Batch 9 / 40% – Blended malt Monkey Shoulder (kupaż Balvenie, Glenfiddicha i Kininvie) spółki William Grant & Sons debiutował w 2005 roku z sugestią serwowania go w tzw. „whisky drinks”. Sukces marki przerósł oczekiwania kreatorów, w 2015 roku magazyn „Drinks International” uznał Monkey Shoulder za najczęściej zamawiany brand w barach. Dwa lata później, „przychylając się do sugestii barmanów z całego świata” Wm Grant & Sons opracowała formułę Smokey Monkey, dymno-torfowej wersji Monkey Shoulder. Dodatkowym komponentem jest whisky wydestylowana z jęczmienia słodowanego z udziałem torfu pochodzącego z Highlands (domyślamy się iż jest to single malt Ailsa Bay) i starzona w świeżych beczkach po bourbonie.
Aromat: torf i słodki dym, jęczmienny słód, wanilia, toffi, brzoskwinie, pomarańcze, pieczone jabłka i ślad dębu.
Smak: owocowy, lekko zadymiony, jabłka, gruszki, pomarańcze, wanilia, miód, mleczne krówki, orzechy włoskie, mleczna czekolada i szczypta cynamonu.
Finisz: średnio długi, z nutami słodkiej czekolady, wanilii, cappuccino, cytrusów, dymu i popiołu.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.
https://