28.03.2017

Nowość do degustacji z Nowej Zelandii

17619185_1286476501389373_803441631_n
Milford 20 years old Limited Edition (Nowa Zelandia) / 43% – Jest to whisky pochodząca z zamkniętej nowozelandzkiej gorzelni Willowbank, zlokalizowanej w miejscowości Dunedin, na Południowej Wyspie. Zakład powstał w 1969 roku a swoją działalność zakończył w 1997 roku. Większość destylatów z Willowbank zakupiła firma The New Zeland Malt Whisky Company, która co jakiś czas je butelkuje. W latach 2004 – 2012 wydawała destylaty pod marką Milford. Edycja 20 letnia była najstarszą z tej serii. Jej destylaty dojrzewały w beczkach po bourbonie oraz w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Wydana była w limitowanym nakładzie w charakterystycznych pękatych butelkach.
 
Aromat: pełny i wyraźny z nutami słodu, drewna, przypraw, gałki muszkatołowej, rodzynek, miodu, siana i trawy cytrynowej.
 
Smak: głeboki i zbalansowany z nutami dębu, słodu jęczmiennego, przypraw, miodu, cytrusów i wanilii.
 
Finisz: długi i dojrzały z akcentami słodu i przypraw.