28.01.2017

Nowość do degustacji we Wrocławiu i Jastrzębiej Górze

16402408_1228695653834125_489747354_n
Lagavulin 12 years old Cask Strength, 2016 Release /57,7% – W końcu XX wieku Lagavulin był najpopularniejszym single maltem z wyspy Islay ze sprzedażą wyższą niż Bowmore i Laphroaig (nr 2 i 3) łącznie. Obecnie Lagavulin z wynikiem 1,7 mln butelek zajmuje trzecią pozycję za Laphroaigiem (3,2 mln butelek) i Bowmorem (niespełna 2 mln). Przez większą część lat 80. Lagavulin destylował zaledwie 2 dni w tygodniu, co znacznie ograniczyło podaż marki w nowym milenium. W 2002 roku gorzelnia zaproponowała limitowaną edycję 12-letnią Cask Strength, którą włączyła do corocznej serii Special Releases. Whisky pochodzi z beczek z amerykańskiego dębu po bourbonie ponownego napełnienia i choć zawsze określana jest jako limited edition, Diageo nie ujawnia ile butelek trafia na rynek. Partia ta była częścią Special Releases w 2016 roku i jest to kolejna edycja upamiętniająca 200-lecie destylarni Lagavulin.
 
Aromat: kawałki bekonu, morska bryza, sosna, jesienne liście, pieprz i dym torfowy, akcenty szpitalne.
 
Smak: popiół, torf, żeliwo z akcentami solonego karmelu i słodkiej herbaty, wodorostami i smołą.
 
Finisz: długi, dymny z nutami toffi, miodu i smoły.