11.01.2022

Nowość do degustacji we Wrocławiu

270184567_480617376780555_1783338663185686336_n
Octomore 5 years old, Edition:12.3 Super Heavily Peated (118.1 ppm) /62,1%/ – Wczesną jesienią 2021 roku otrzymaliśmy dwunastą edycję Octomore’a. Znalazły się w niej trzy 5-letnie whisky, z których prezentowana tu 12.3 zasługuje na szczególną uwagę. Adam Hannett, mistrz destylacji Bruichladdicha, określił ją „single vintage, single field, single malt”. Whisky wydestylowano w 2015 roku w 100% z jęczmienia (odmiana Concerto) pochodzącego wyłącznie z farmy Octomore, wyhodowanego przez współpracującego ściśle z destylarnią Jamesa Browna i słodowanego do poziomu koncentracji związków fenolu 118,1ppm. 75% destylatu trafiła do beczek po bourbonie pierwszego napełnienia, zaś pozostałe 25% do beczek po sherry Pedro Ximénez pierwszego napełnienia (dąb amerykański) pochodzących z bodegi Fernando de Castilla (były to beczki wykorzystywane wcześniej w systemie solera, a nie „sezonowane” sherry). Tym razem producent nie ujawnił, ile butelek liczył wypust.
 
Aromat: rodzynki, suszone figi i daktyle owiane torfowym dymem, miód, toffi, skórka pomarańczowa, kakao w proszku, wanilia, ślady morskich wodorostów i tytoniu i powiew słonej bryzy.
 
Smak: torfowy dym, gorzka czekolada, miód, rodzynki, wędzone śliwki, ciemne jagody, solone migdały, toffi, czarny pieprz, cygaro, morska bryza i nadwęglony dąb.
 
Finisz: dość długi, z nutami gorzkiej czekolady, toffi, miodu, suszonych fig i śliwek, odrobiną pieprzu i podmuchem torfowego dymu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepach stacjonarnych w Warszawie, Wrocławiu i Redzie:
 
#domwhisky #whiskybar #czekamywdomu #wrocław #rzeźnicza28