28.12.2016

Nowość do degustacji we Wrocławiu

15801076_1196314180405606_1314177480_n

Edradour 10 years old (Bottled 1990s) / 40% – Gorzelnia Edradour rozpoczynała pracę w 1825 roku jako Glenforres Distillery. Nazwa Edradour (w gaelickim „miejsce między dwoma rzekami”) po raz pierwszy pojawia się w 1837 roku. Do końca XX wieku Edradour dzierżył tytuł „najmniejszej szkockiej gorzelni” destylując zaledwie 12 beczek whisky tygodniowo, z czego całość trafiała do kupażowania luksusowych blendów King’s Ransom i House of Lords. W 1982 roku zakład przejęła spółka Campbell Distillers należąca do koncernu Pernod Ricard i cztery lata później debiutował Edradour 10 years old zestawiony z destylatów starzonych w beczkach po sherry i po bourbonie. Prezentowana tu butelka pochodzi z początku lat 90.

Aromat: wyrazisty, rozkwiecony sad, suszone morele i śliwki, migdały prażone w cukrze, miód, wyraźne nuty sherry i odległe ślady torfowego dymu.

Smak: bogaty i przyjemnie zbalansowany, orzechowo-bananowe płatki śniadaniowe, rodzynki, suszone śliwki, karmel, krem waniliowy, marcepan i szczypta cynamonu.

Finisz: średnio długi, lekko orzechowy, z nutami sherry i korzennych przypraw.

Edycję możesz nabyć online: (https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12301-Edradour-10-letni-Bottled-1990s-40-0-7l.html)