08.09.2020

Nowość do degustacji we Wrocławiu

119123598_1290774097921490_1513990870626597911_n
Sonoma County Rye / 48% / – Sonoma County Distilling Company to inwestycja Adama Spiegela z 2010 roku. Adam wcześniej „współpracował ze znamienitymi mistrzami destylacji i kupażu”. Niemal każda faza produkcji przeprowadzana jest na miejscu, od mielenia ziarna, poprzez zacieranie, fermentację, destylację w miedzianym alembiku, po maturację i butelkowanie. Adam unika genetycznie modyfikowanych zbóż i opiera się na lokalnie uprawianych. Jęczmień, sprowadzany z Wyoming, słoduje lokalnie przy użyciu kalifornijskiego drewna wiśniowego. Sonoma County Rye destylowana jest z zacieru składającego się w 80% z żyta pochodzącego z Kalifornii i Kanady oraz 20% słodowanego żyta importowanego z Wielkiej Brytanii. Maturacja odbywa się w wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu przez minimum 15 miesięcy, a z reguły przekracza dwa lata.
 
Aromat: świeży razowiec, wanilia, karmel, cynamon, biały pieprz, koper, cydr jabłkowy, dębowe wióry i świeżo skoszona trawa.
 
Smak: lekko spirytusowy, grzanka z żytniego chleba, karmel, wanilia, cynamon, kardamon, świeże zioła i grillowane karczochy.
 
Finisz: średnio długi, z nutami pieprzu, anyżku, kopru, karmelu, cynamonu i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w Redzie, ul. Wejherowska 67