08.10.2019

Nowość do degustacji we Wrocławiu

72367840_2433713226706689_8084634038972710912_n
The Glenmorangie The Taghta (B.2014) / 46% / – Destylarnia określa edycję The Taghta jako trunek „wybrany przez tłum”. Istotnie słowo „tahgta” oznacza w gaelickim „wybrańca” i whisky do tej edycji wybrali miłośnicy Glenmorangie w procesie Cask Masters. Bill Lumsden, tamtejszy mistrz destylacji i kreator whisky, przygotował trzy próbki o różnych finiszach: Grand Cru Burgundy, Grand Cru Bordeaux i sherry Manzanilla. Konsumenci wybrali zwycięzcę, nazwę whisky, a także kolor i wzór etykiety. Zwyciężyła whisky finiszowana w beczkach po sherry Manzanilla. The Taghta trafiła na rynek w końcu 2014 roku w edycji limitowanej do 12 tys. butelek.
 
Aromat: znakomita kombinacja słodko-słona, wanilia, miód, rodzynki, mleczne krówki, solone migdały, skórka cytrynowa i nuta cynamonu.
 
Smak: słodki i pikantny, słodkie płatki śniadaniowe, miód, wanilia, rodzynki, skórka pomarańczowa, cynamon, imbir, słone orzeszki, ślad zielonych oliwek i nieco dębu.
 
Finisz: dość długi, słodowo-orzechowy, z nutą dębu i imbiru.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.