13.03.2018

Nowość do degustacji we Wrocławiu

26237706_1608159509221069_2045555552_o
AnCnoc Single Malt Whisky Peatheart / 46% – Knockdhu Distillery, producent single malta anCnoc, nie jest raczej utożsamiana z whisky o silnym profilu dymno-torfowym. Jednak w 2003 roku zakład rozpoczął limitowaną produkcję ze słodu o różnym nasyceniu związkami fenolu, która w 2014 roku zaowocowała serią AnCnoc Peaty Collection, składającą się początkowo z czterech whisky – Rutter, Cutter, Flaughter i Tushkar. Prezentowany tu Peatheart to najnowsza propozycja w serii (2017 rok), whisky wydestylowana ze słodu o koncentracji związków fenolu 40ppp, starzona w beczkach z białego amerykańskiego dębu i butelkowana z zawartością alkoholu 46%. Obecnie destylarnia Knockdhu produkuje ok. 300 tys. litrów dymno-torfowego destylatu rocznie.
 
Aromat: dymno-owocowy, jabłka, gruszki, limonki, banany, orzechy włoskie, wanilia, kruche herbatniki, popielniczka po całonocnym bridżu i nadpalony dąb.
 
Smak: sporo torfowego dymu, duszone jabłka i gruszki, zesta cytrynowa, wanilia, mleczna czekolada, toffi, ślady lukrecji i siana.
 
Finisz: średnio długi, z falą torfowego dymu, skórki cytrynowej, toffi i odrobiną białego pieprzu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w Redzie, ul. Wejherowska 67.