08.05.2017

Nowość do degustacji we Wrocławiu

18361267_1323935630976793_1125852722_n
Isle of Jura 10 years old /43% – Jura Distillery zbudowana w 1810 roku na wyspie o tej samej nazwie to gorzelnia, której wczesne lata przyniosły falę niepowodzeń, zaś ostatnia dekada wyłącznie splendor. W 1901 roku z zakładu usunięto sprzęt destylacyjny, który powrócił tam dopiero po 60 latach. Jura 10 years old jest częścią podstawowej oferty gorzelni od ponad 30 lat. Prezentowana tu butelka pochodzi z końca ubiegłego stulecia i zawiera whisky starzoną w beczkach z białego amerykańskiego dębu. O ile do końca ubiegłego stulecia whisky z Jury cieszyła się umiarkowaną popularnością, dziś jest trzecim najlepiej sprzedawanym single maltem na Wyspach Brytyjskich (za Glenfiddichem i Glenmorangie) z wynikiem 2 mln butelek rocznie.
 
Aromat: słodowy z oddechem ziemi, igły sosny, morskie wodorosty, owsianka, wanilia, trochę siana, jabłka, biały pieprz i lekki powiew morskiej bryzy.
 
Smak: łagodny, jęczmienny słód, płatki śniadaniowe, toffi, wanilia, sałatka z morskich wodorostów, herbatka ziołowa, szczypta soli, ślady lukrecji i siana.
 
Finisz: średnio długi, słodowy, z nutami ziołowych przypraw, wanilii i morskich wodorostów.