09.01.2017

Nowość do degustacji w Warszawie i Wrocławiu

15894899_10153933082542271_7617110372517184528_n

Lagavulin 25 years old, 200th Anniversary (Bottled 2016) /51,7% – W 2016 roku Lagavulin obchodził swe 200. urodziny. Destylarnia zbudowana w 1816 roku należy obecnie do Diageo i produkuje ok. 2,5 mln litrów destylatu rocznie. Lagavulin 16 years old był najlepiej sprzedawaną whisky z oryginalnej serii Classic Malts, często określaną mianem „arystokraty Islay”. Pierwsza jubileuszowa edycja, 8 years old, trafiła na rynek na początku 2016 roku, prezentowana tu 25-letnia kilka miesięcy później. Jest ona dedykowana menedżerom destylarni, dzięki którym Lagavulin jest dziś jednym z najbardziej cenionych single maltów. Whisky spędziła ćwierć wieku w beczkach po sherry, butelkowana była w wersji cask strength (51,7% abv) w edycji limitowanej do 8 tys. butelek. (Nota degustacyjna pochodzi od producenta.)

Aromat: wyrazisty, złożony i raczej wytrawny; bogaty choć ulotny, wymaga czasu by odkryć swe tajemnice, suszone figi, daktyle, śliwki i ciemne toffi.

Smak: zmysłowy, lekko oleisty, początkowo gorzko-słodki i imbirowy, wkrótce powala falą wędzonych mięs, zwęglonej dębiny i popiołu, do tego nieco miodu i przypalonego syropu cukrowego.

Finisz: długi, łagodny i elegancki, słodycz miodu balansowana dymem, popiołem i solą, pikantną chili i chłodzącym eukaliptusem.