23.01.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

16216075_1223467324356958_380968111_n

Komagatake 2011 (3 years old) Sherry & American White Oak / 57% – Whisky Komagatake produkuje Shinsu Distillery z siedzibą w prefekturze Nagano. Jej właściciel, spółka Hombo Shuzo, posiada licencję destylacyjną od 1949 roku, jednak przez ponad 10 lat zajmowała się jedynie kupażowaniem. Kolejne pół wieku próbowała destylacji różnych typów whisky nie odnosząc znaczących sukcesów i w 1992 roku postawiła na produkcję shochu. Whisky powróciła do łask właścicieli dopiero po 18 latach i obecnie destylowana jest przez 6 miesięcy w roku. Komagatake 2011 to single malt zestawiony z destylatów starzonych przez 3 lata w beczkach po bourbonie i po sherry i butelkowany z zawartością alkoholu 57%. Ta limitowana do 5200 butelek edycja trafiła na rynek w 2014 roku.

Aromat: owocowy i lekko alkoholowy, silne tony sherry, płatki śniadaniowe, biała czekolada, winogrona, morele, pomarańcze, grapefruity i ulotny ślad torfu.

Smak: słodki, wanilia, grzanka z masłem, syrop cukrowy, rodzynki, orzechy nerkowca, nuty pieprzu, cynamonu i gałki muszkatołowej.

Finisz: niezbyt długi, sporo sherry, wanilia, skórka pomarańczowa i nutka mięty.

Edycję można nabyć online:
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-10168-Mars-Maltage-Komagatake-Sherry-American-White-Oak-57-0-7l.html)