19.01.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

16144491_1220037034699987_803584211_n
Kilchoman Sanaig / 46% – w 2015 roku Kilchoman Distillery obchodziła dziesiąte urodziny. Oprócz okolicznościowej edycji debiutowała również wersja Sanaig, druga whisky w podstawowej ofercie gorzelni obok Machir Bay. Podczas kiedy Machir Bay zestawiana jest głównie z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, Sanaig wykazuje spory wpływ beczek po sherry Oloroso. Whisky dzieli nazwę z malutką, skalistą zatoczką znajdującą się na północny zachód od destylarni. Sanaig to kolejny młody Kilchoman (starzony 4-5 lat), butelkowany bez filtracji na zimno, z zawartością alkoholu 46%.
 
Aromat: przyjemne połącznie owoców (jabłek i winogron) i torfowego dymu, wanilia, toffi, grzanka z masłem, ślad cynamonu i anyżku, lekka nuta mineralna.
 
Smak: znowu torf, śliwki, porzeczki, jabłka, toffi, gorzka czekolada, pieprz, imbir, kandyzowana skórka cytrynowa i delikatna goryczka dębu.
 
Finisz: długi, początkowo owocowo-słodki, wkrótce przechodzący w korzenno-torfowy.