28.01.2020
Nowość do degustacji w Warszawie
Jura Whisky 30 years old, Camas An Staca (2012 Release) /44%/ – Jura Distillery została zbudowana w 1810 roku przez Archibalda Campbella. W XIX wieku kilkakrotnie zmieniała właścicieli, wreszcie w 1901 roku zakończyła pracę i wkrótce usunięto z niej sprzęt destylacyjny. W 1960 roku spółka Charles Mackinlay & Co. zakupiła zakład i po trzech latach prac wznowiła destylację. Jura Camas an Saca (w gaelickim „Stojący kamień”) nosi nazwę kamienia, pozostałości starożytnego kręgu zbudowanego przez mieszkańców wyspy ponad trzy tysiąclecia temu dla ukojenia duchów. Whisky spędziła 27 lat w beczkach z białego amerykańskiego dębu i kolejne trzy w beczkach po sherry pochodzących z bodegi González Byass.
Aromat: bogaty i owocowy, morele, pomarańcze, kantalupa, daktyle, crème brûlée, wanilia, rodzynki, wiórki kokosowe, cynamon, ziele angielskie, nuty tytoniu i skóry.
Smak: pomarańcze i mandarynki, orzechy włoskie i piniowe, gorzka czekolada, rodzynki, toffi, wanilia, cynamon, lukrecja, odrobina goździków i dąb nasiąknięty sherry.
Finisz: dość długi, z nutami gorzkiej czekolady, rodzynek, pomarańczy, suszonych śliwek, gałki muszkatołowej, cynamonu i dębu.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67