13.01.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

16112001_1214702878566736_1691919833_n

Po dłuższej nieobecności w Domu Whisky w Warszawie powraca właśnie:

Longrow 7yo Gaja Barolo – limitowana edycja whisky Longrow, produkowanej w destylarni Springbank, położonej w regionie Campbeltown. Nazwa tej whisky dedykowana jest nieczynnej gorzelni, która wiele lat temu sąsiadowała ze Springbank. Longrow jest podwójnie destylowaną whisky, produkowaną z mocno torfowego słodu jęczmiennego. Ta edycja destylowana była w październiku 2000 roku. Whisky dojrzewała 5,5 roku w beczkach po bourbonie oraz 1,5 roku w świeżych beczkach po Gaja Barolo. Butelkowana była w styczniu 2008 roku w naturalnej mocy 55,8%. Wydano jedynie 12120 butelek tego rzadkiego trunku.

Aromat: bogaty z akcentami rodzynek, czekolady, pieprzu, orzechów, karmelu, toffi, daktyli, marcepana i żurawiny;

Smak: pełny i wyważony z nutami suszonych daktyli, melasy, trawy cytrynowej, pomarańczy, dębu i torfu;

Finisz: długi i rozgrzewający z nutami dymu torfowego, pikantnych przypraw i dębu.

 

Edycję możesz nabyć online: (https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-8618-Longrow-7-letni-Gaja-Barolo-55-8-0-7l.html)