18.03.2019

Nowość do degustacji w Warszawie

53295581_2079087838835459_5668683740625240064_n
Glenglassaugh Peated Port Wood Finish/ 46% – Glenglassaugh Distillery z siedzibą opodal Portsoy we wschodnim Highlands powstała w 1875 roku. W swej historii doświadczyła wielu długoletnich przerw w produkcji, ostatniej w latach 1986-2008, w trakcie której utraciła licencję destylacyjną (1992). Glenglassaugh wznowił produkcję w 2008 roku jako własność spółki Scaent, w 2013 roku przejęła go BenRiach Distillery Company, a latem 2016 amerykańska Brown-Forman Corporation. Rok później ukazała się seria Wood Finishes zawierająca 4 whisky – dwie Port Finish (w tym jeden peated), PX i Virgin Oak. Prezentowany tu Glenglassaugh to whisky o profilu dymno-torfowym starzona oryginalnie w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia i finiszowana w beczkach po porto przez około dwa lata.
 
Aromat: połączenie świeżych czerwonych owoców i torfowego dymu, śliwki węgierki, wiśnie, maliny, brązowy cukier, miód, odrobina cynamonu i pieprzu.
 
Smak: słodko-dymny, dżem z czerwonych jagód, rodzynki, krem waniliowy, miód, pieprz, odrobina kakao w proszku i wyprażony dąb.
 
Finisz: dość długi, z nutami dojrzałych jagód, miodu, dębu i dymem torfowym w tle.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.