05.10.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

22281045_1457519274285094_1932580920_o

Inchmurrin 18 years old / 46% – Single malt Inchmurrin, którego nazwa odnosi się do największej wyspy na jeziorze Lomond produkowany jest w gorzelni Loch Lomond, jednej z najbardziej niezwykłych w Szkocji. Jest ona wyposażona w jedną parę tradycyjnych alembików, dwie pary alembików typu lomond oraz parę kolumn do destylacji ciągłej, co czyni ją jedynym zakładem produkującym pod jednym dachem destylat słodowy (ok. 5 mln litrów rocznie) i zbożowy (ok. 18 mln litrów rocznie). Inchmurrin 18 years old został włączony do podstawowej oferty w 2012 roku, w którym gorzelnia zaproponowała również nową prezentację swych produktów. Whisky butelkowana jest z zawartością alkoholu 46% i bez filtracji na zimno.

Aromat: słodowy z delikatną nutą floralną, siano, trawa cytrynowa, miód, agrest, winogrona, brązowy cukier, nuty )wosku i dębu.

Smak: słodowy z dość silną nuta dębową, ananasy, grapefruity, mango, siano, nieco imbiru i pieprzu i ślad skórki cytrynowej.

Finisz: średnio długi, korzenno-dębowy, kandyzowany imbir i nuty wanilii.

Butelka dostępna w Dom Whisky Online lub do nabycia w Redzie, przy ul. Wejherowskiej 67.
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-7368-Inchmurrin-18-letni-46-0-7l.html