13.06.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

19184021_1357123197658036_1362171105_n
Aberlour White Oak 2004 (B.2014) / 40% – Aberlour Distillery produkuje whisky od 1826 roku i od ponad 40. lat należy do koncernu Pernod Ricard. Wyposażona w dwie pary alembików może wydestylować ok. 3.8 mln litrów alkoholu rocznie. Standardowe wersje tej whisky są mieszanką destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i sherry. Prezentowany to White Oak stanowi odstępstwo od reguły, jako że maturacja odbywała się wyłącznie w beczkach z białego amerykańskiego dębu. Wersja ta debiutowała w 2012 roku i spotkała się z przychylnym przyjęciem, co przesądziło o włączeniu jej do podstawowej oferty. Prezentowana tutaj pochodzi z 2014 roku i zawiera whisky starzoną przez 10 lat.
 
Aromat: owocowo-słodki, delikatnie floralny, wanilia, karmel, miód, mleczne krówki, pomarańcze, wiórki kokosowe, ślady kopru włoskiego i dębu.
 
Smak: łagodny, słodki i kremowy, gruszki, jabłka, wiórki kokosowe, mleczne krówki, wanilia i subtelna goryczka dębu.
 
Finisz: średnio długi, wanilia, karmel i delikatne nuty lukrecji.
 
lub zamów w Dom Whisky Online