22.05.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

18643626_1336122903091399_710234415_n
Springbank 25 years old (Bottled 2015) / 46% – Destylarnia Springbank powstała w 1828 roku w miejscu, w którym nielegalnie destylował Archibald Mitchell i do dziś pozostaje najbardziej unikatowym producentem whisky w Szkocji. Od 1837 roku należy do rodziny Mitchell i w XXI wieku jest jedyną gorzelnią, która cały cykl produkcyjny przeprowadza na jednej posesji. Oferta handlowa Springbanka zmienia się z roku na rok, wersja 25-letnia powróciła do niej w 2014 roku po latach nieobecności. Prezentowana tutaj to propozycja z 2015 roku, whisky starzona przez ćwierć wieku w beczkach po bourbonie i po sherry i finiszowana przez kilka miesięcy w beczkach po porto. Edycja składała się z 900 butelek.
 
Aromat: owocowo-słodki z delikatnym oddechem ziemi, jabłka, śliwki, jagody, mleczna czekolada, orzeszki prażone w miodzie, ślady marcepanu i w minimalnym stopniu torfu.
 
Smak: świetnie zbalansowany, świąteczny keks, rodzynki, suszone figi i śliwki, mleczna czekolada, miód, nuty lukrecji i goździków i szczypta soli.
 
Finisz: długi i kojący, toffi, przyprawy do grzanego wina, pieprz, suszone śliwki i delikatne tony torfowe w tle.
lub zamów butelkę w Dom Whisky Online