25.02.2017

Nowość do degustacji w Warszawie

17005923_1255067927863564_1953985449_n
Bowmore Mizunara Cask Finish / 53,9% – Bowmore Distillery produkuje whisky od 1779 roku i jest najstarszą z ośmiu gorzelni pracujących obecnie na Islay. Nosi ona nazwę administracyjnej stolicy wyspy, zamieszkiwanej przez niemal tysiąc osób. Słowo bowmore pochodzi od gaelickiego bogh mòr i oznacza „wielką rafę”. Od 1994 roku destylarnia należy do japońskiego koncernu Suntory i prezentowany tu Bowmore Mizunara Oak Finish jest swego rodzaju „japońskim łącznikiem”. Whisky starzono w beczkach po bourbonie i po sherry i finiszowano przez trzy lata w beczkach z japońskiego dębu, w których najprawdopodobniej dojrzewała wcześniej whisky Yamazaki. Ta cask strength edycja (53,9% abv) trafiła na rynek w 2015 roku w ilości 2 tys. butelek. Dąb Mizunara rośnie bardzo wolno, stąd też jest bardzo drogi i rzadko wykorzystywany do maturacji whisky (Suntory produkuje około stu beczek Mizunara whisky rocznie). Noty degustacyjne pochodzą od producenta.
 
Aromat: korzenny, z łagodną słodyczą przywianą z morską bryzą.
 
Smak: słodka wanilia, cedrowa deszczułka, egzotyczne mango i miodowe kwiaty róży.
 
Finisz: korzenne przyprawy i pełen aromatów dym.