30.07.2019

Nowość do degustacji w Sopocie

67301381_391883675015349_3506289804419530752_n
Tamdhu 1973 (Bottled 2008) Gordon & MacPhail Whisky Reserve / 56%/ – Tamdhu Distillery jest to sporej wielkości zakład zdolny wyprodukować 4 mln litrów alkoholu rocznie, jednak tamtejszy single malt, cieszący się ogromnym uznaniem mistrzów kupażu, raczej nie okupuje pierwszych stron magazynów poświęconych whisky. Mimo to Tamdhu ma wąską grupę oddanych wielbicieli, a edycje single cask pochodzące z beczek po sherry uzyskują znakomite recenzje. Gorzelnię zbudowała w latach 1896-1897 grupa producentów blended whisky, w tym John Walker & Sons, William Grant & Co. i Robertson & Baxter. W 1899 roku zakład przeszedł na własność The Highland Distillers Company i przez całe stulecie nie licząc 20.letniej przerwy w produkcji (1927-1948) dostarczał whisky do zestawiania popularnych blendów, m.in. Cutty Sark, Famous Grouse czy J&B. Od 2011 roku jej właścicielem jest Ian Macleod Distillers, która w ciągu kilku lat sporo zainwestowała w promocję single malta Tamdhu. Prezentowana tu edycja potwierdza jedynie klasę tej whisky. Wydestylowana w kwietniu 1973 roku, tuż po instalacji drugiej pary alembików, spędziła około 35 lat w świeżej beczce po sherry typu butt nr 3230. Butelkowana przez Gordon & MacPhail 1 kwietnia 2008 z mocą beczki (56% abv) w edycji liczącej 481 butelek.
 
Aromat: silne nuty sherry, balsamiczny winegret, rosół wołowy, gorzka czekolada, ziarna kawy, kandyzowane owoce, tytoń, trochę skóry, ślady torfu, suszonych grzybów i dębu.
 
Smak: bogaty i wyrazisty, gorzka czekolada, dżem z gorzkich pomarańczy, pieprz, goździki, cynamon, świąteczny piernik, dżem z czarnych porzeczek, espresso, migdały i dąb nasiąknięty sherry.
 
Finisz: długi, z nutami suszu owocowego, przypraw do grzańca, gorzkiej czekolady, odrobiną skóry i dębu.
 
Edycja do nabycia Dom Whisky Online lub w sklepie w Redzie, ul. Wejherowska67