21.05.2019
Nowość do degustacji w Sopocie
Hudson Baby Bourbon Manhattan Rye / 46% / – Do czasów wprowadzenia prohibicji w Stanach, Nowy Jork słynął z produkcji wyjątkowej whiskey żytniej, która była podstawą legendarnego koktajlu Manhattan, rozsławionego przez Jenny Churchill (matkę Winstona).
Hudson Manhattan Rye to żytnia whiskey produkowana w destylarni Tuthilltown w Nowym Jorku. Destylowana jest w miedzianych alembikach. Starzona jest w nietypowych małych beczułkach, wykonanych z dębu amerykańskiego. Rozlewana jest do charakterystycznych małych butelek głównie o pojemności 0,35l. Każda butelka jest ręcznie lakowana.
Aromat: mocny i pełny z przewagą żyta i nutami dębu, suszonych owoców, pomarańczy, karmelu, miodu i imbiru
Smak: intensywny z tonami dębu, żyta, cytrusów, suszonej śliwki, orzechów, karmelu, cynamonu i ziela angielskiego
Finisz: średnio długi i rozgrzewający z nutami dębu, przypraw i żyta.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie.