20.09.2018

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze i Wrocławiu

42143656_306290453529385_6055692686638186496_n
Kilchoman Port Cask Matured (2018 Edition) /50% – Kilchoman Distillery nosi nazwę małej osady leżącej w zachodniej części wyspy Islay. Rozpoczynała pracę w 2005 roku i jest pierwszą od 124 lat gorzelnią na Islay. Posiada własną słodownię i niemal 25% wykorzystywanego jęczmienia pochodzi z okolicznych pól. Popyt na whisky Kilchoman, w zasadzie od chwili jej debiutu, znacznie przewyższa podaż i w 2018 roku właściciel gorzelni Anthony Wills rozpoczął rozbudowę. Instalacja dodatkowej pary alembików i sześciu kadzi zaciernych pozwoli na podwojenie mocy produkcyjnych do ok. 450 tys. litrów destylatu rocznie. Prezentowana tu limitowana edycja z 2018 roku (10 tys. butelek) to whisky pochodząca z napełnionych w 2014 roku 30. beczek po porto. Trunek butelkowano bez filtracji na zimno, z zawartością alkoholu 50%.
 
Aromat: torfowy dym i czerwone owoce, maliny, czerwone porzeczki, wiśnie, rodzynki, karmel, toffi, odrobina imbiru i ślad ogrodowych ziół.
 
Smak: zgodny z aromatem, torfowy dym, żurawina do mięsa, rodzynki, śliwki, mleczna czekolada, cynamon, goździki i ślad tytoniu.
 
Finisz: dość długi, z nutami czerwonych jagód, toffi, skóry, tytoniu i dymku torfowego w tle.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.