12.12.2019

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

79109786_1028766094127799_6964017577559326720_n
Kilkerran Heavily Peated, Batch #2 /60,9%/ – Glengyle Distillery zbudowana przez Williama Mitchella pracowała w Campbeltown w latach 1872-1925. Po ponad 75. latach Hedley Wright, prezes spółki J&A Mitchell & Co, a zarazem daleki krewny Williama Mitchella, zakupił opuszczone budynki i w 2004 roku Glengyle wyposażona w jedną parę alembików wznowiła destylację. Kilkerran Heavily Peated debiutował wiosną 2019 roku jako zwiastun serii „Peat in Progress” na drugą edycję musieliśmy czekać zaledwie kilka miesięcy, do jesieni. Whisky wydestylowano z jęczmienia o koncentracji związków fenolu ponad 80 ppm i starzono przez ponad trzy lata (45% destylatu pochodziła z beczek po sherry, pozostałe 55% z beczek po bourbonie).
 
Aromat: dymy i popioły, morska bryza, wanilia, miód, marcepan, nugat orzechowy, karmel z ziarnami soli, ślady skórki pomarańczowej i cynamonu.
 
Smak: szarlotka poprószona cynamonem, mleczna czekolada, karmel, budyń waniliowy, cappuccino, solone orzeszki i sporo torfowego dymu.
 
Finisz: dość długi i dymny, z nutami pieczonych jabłek, karmelu, wanilii, szczyptą pieprzu i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67