08.08.2019

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

67617775_1196308897233947_2774311275625185280_n
The Balvenie 12 years old The Sweet Toast of American Oak / 43%/ – Wiosną 2019 roku Balvenie Distillery zapowiedziała nową serię whisky, Balvenie Stories Collection. Składa się ona z trzech whisky – The Sweet Toast of American Oak, The Peat Week i A Day of the Dark Barley. Pierwsza w zestawieniu to kreacja Kelsie McKechnie, 25-letniej asystentki Davida Stewarta, legendarnego mistrza słodowego Balvenie, przygotowywanej przez mistrza do przejęcia jego domeny. Whisky starzona przez 12 lat w beczkach po bourbonie została przelana do dziewiczych beczek z amerykańskiego dębu specjalnie przygotowanych przez Kelvin Cooperage z Kentucky. Beczki poddano długiemu, powolnemu wyprażeniu, po czym przesłano do destylarni, gdzie zostały raz jeszcze wyprażone by „uwolniły maksimum aromatów i smaków”.
 
Aromat: słodki, jęczmienny słód, ekstrakt wanilii, brązowy cukier, konfitura cytrynowa, wiórki kokosowe, kandyzowany imbir, cynamon i wyprażony dąb.
 
Smak: wanilia, mleczne krówki, toffi, miód, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, mleczna czekolada, nuty cynamonu, goździków i wyprażonego dębu.
 
Finisz: dość długi, z nutami wanilii, miodu, toffi, cytrusów, odrobiną cynamonu i kakao w proszku oraz dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67