08.01.2019

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

49582278_347054842784064_6812419190654238720_n

Bunnahabhain Mòine 9 years old Bordeaux Red Wine Cask Matured /58,1%/ – Mimo iż Bunnahabhain Distillery raczej nie kojarzy się z whisky o dymno-torfowym charakterze, od końca ubiegłego stulecia produkuje jej ograniczone ilości, głównie na potrzeby blenda Black Bottle. „Torfowa” wersja Bunnahabhaina debiutowała w 2004 roku jako Mòine Single Malt („mòine” przekłada się z gaelickiego na „torfowy”). Ostatnio firma zaproponowała kilka niezwykle ciekawych wersji tej whisky, m.in. Oloroso Sherry Matured, Marsala Finish czy Brandy Finish. Rok 2018 przyniósł kolejną nietuzinkową edycję, Bordeaux Red Wine Cask Matured. Whisky wydestylowana w grudniu 2008 roku spędziła 9 lat w beczkach po czerwonym Bordeaux, butelkowana zaś była w wersji cask strength (58,1% abv) w lutym 2018 w edycji liczącej 4536 butelek.

Aromat: owocowo-dymny, maliny, wiśnie, jagody, rodzynki, karkówka z grilla, ślady tytoniu i solonych orzeszków.

Smak: bogaty, czarne wiśnie, maliny, śliwki, mleczna czekolada, toffi, crème brûlée, pieprz, torfowy dym i trochę jodu.

Finisz: dość długi, z nutami torfowego dymu, czerwonych owoców, lukrecji, pieprzu i morskiej bryzy.