16.04.2018

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

30422394_1642779659092387_609677128_n
Bunnahabhain Pedro Ximénez Finish / 54,3% – Przez cały XX wiek Bunnahabhain Distillery produkowała niemal wyłącznie na potrzeby sektora blended whisky, a oferta single malt do 2005 roku wymieniała jedynie wersję 12 years old. Zaledwie dwa lata wcześniej Burn Stewart Distillers nabyła Bunnahabhaina od Edrington Group i dziś (2017) oferta gorzelni wymienia niemal 20 wersji (w tym edycje limitowane), a sprzedaż marki przekroczyła 420 tys. butelek rocznie. Prezentujemy tu niezwykle ciekawą propozycję z czerwca 2017. Whisky wydestylowana w marcu 2003 spędziła ponad 10 lat w beczkach po sherry ponownego napełnienia i dodatkowe trzy w świeżych beczkach po sherry Pedro Ximénez. Butelkowana w wersji cask strength (54,3% abv) w edycji liczącej 6768 butelek.
 
Aromat: silnie owocowy, pomarańcze, brzoskwinie, rodzynki, figi, mieszanka orzechowa, mleczna czekolada, tytoń, ślady siana i powiew morskiej bryzy.
 
Smak: owocowy z subtelną nutką pikantną, suszone śliwki, brzoskwinie, crème brûlée, toffi, miód, grzanka z masłem, cynamon, ślady kakao i dębowych tanin.
 
Finisz: bardzo długi, owocowa słodycz owiana słoną bryzą i przyprawiona szczyptą korzennych przypraw.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online i sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67