29.06.2017

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

19495943_1369555866414769_1286773028_o

Hazelburn 2003, 13 years old Oloroso Cask Matured /47,1% – Hazelburn Distillery operowała w Campbeltown w latach 1825-1925. Przeszło 70 lat później spółka J.&A. Mitchell & Co. Ltd, właściciel Springbank Distillery, zdecydowała się wskrzesić markę, tym razem reprezentowaną przez trzykrotnie destylowaną, całkowicie nietorfową whisky. Jej produkcja ograniczona jest do mniej więcej 15 tys. litrów rocznie, stąd też podaż pozostaje minimalna. Prezentujemy tu najnowszą edycję Hazelburna, whisky destylowaną w październiku 2003, starzoną w beczkach po sherry Oloroso pierwszego i drugiego napełnienia i butelkowaną w marcu 2017 w edycji limitowanej do 12 tys. butelek.

Aromat: bogaty, lekko mineralny, silne tony sherry, marcepan, cappuccino, rodzynki, toffi, brązowy cukier, śliwki i trochę dębu.

Smak: orzeszki w czekoladzie, truskawki, śliwki, rodzynki, skórka pomarańczowa, crème brûlée, toffi, szczypta pieprzu i dąb nasiąknięty sherry.

Finisz: dość długi, orzechowy, gorzka czekolada, kandyzowana skórka pomarańczowa i likier kawowy.

lub zamów w  Dom Whisky Online