30.05.2017

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

18815984_1342850795751943_468210412_n (1)

Hazelburn 9 years old, Barolo Cask Matured / 57,9% – Hazelburn, jedna z trzech whisky single malt produkowanych w gorzelni Springbank, nosi imię destylarni operującej po sąsiedzku w latach 1825-1925. Whisky ta, trzykrotnie destylowana ze słodu całkowicie wolnego od związków fenolu, debiutowała w 2005 roku i doświadcza limitowanej podaży. Przedstawiamy tu ostatni wypust Hazelburna z jesieni 2016 roku. Whisky wydestylowana w czerwcu 2007 roku spędziła sześć lat w świeżych beczkach po bourbonie, po czym została przelana na kolejne trzy lata do beczek po Barolo (znakomite wino z Piemontu produkowane ze szczepu Nebbiolo), w których poprzednio dojrzewał standardowy Springbank. Jest to edycja cask strength (57,9% abv) limitowana do 10800 butelek.

Aromat: owocowy z delikatną nutą floralną, brzoskwinie, ananasy, winogrona, migdały prażone w cukrze, kandyzowana skórka cytrynowa i bukiecik leśnych kwiatów.

Smak: słodki, wanilia, wiórki kokosowe, szarlotka poprószona cynamonem, brzoskwinie, mleczna czekolada, biały pieprz i ślad dębowych tanin.

Finisz: długi, sałatka owocowa, wanilia, cynamon i szczypta pieprzu.

lub zamów butelkę w Dom Whisky Online
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12880-Hazelburn-9-letni-Barolo-Cask-Matured-57-9-0-7l.html